fbpx

Instrumentingenjör (satellit)

Arbeta kreativt och praktiskt med problemlösning och utveckling av processindustrier! Som instrumentingenjör arbetar du med mät och styrteknik inom processindustrin, du designar, optimerar, och underhåller  produktionssystem, processer och anläggningar. Du kommer bland annat lära dig design av styrsystem i explosionsfarlig miljö. Under utbildningen får du ett kontaktnät i branschen och lär dig allt från processdesign till programmering av styrsystem. Utbildningen går att läsa både i Göteborg och Arvika.

Vad gör en instrumentingenjör?

Som instrumentingenjör arbetar du med att skapa och upprätthålla hög tillgänglighet , mätnoggrannhet och produktivitet i processanläggningar. Du arbetar i gränslandet mellan processen och styrsystemet. I rollen kommer du arbeta med både projektering, kravställning, framtagning av specifikationer och ritningar för processanläggningar, fältinstrument och el- och styrkomponenter. Du kan även arbeta i anläggningen med förebyggande- och avhjälpande underhåll, driftsättning, felsökning och kalibrering av mätutrustning.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter utbildningen kan du jobba som instrumentingenjör, instrumenttekniker, processingenjör eller styr- och reglertekniker. Din framtida arbetsplats kan till exempel vara inom process-, kraft-, energi- och tillverkningsindustrin, eller hos teknikkonsulter.

Om utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat att

  • Utifrån en kravspecifikation, dimensionera och projektera moderna industriella automatiserade processanläggningar
  • programmera styrsystem/PLC och DCS
  • planera och utföra provning och testning av automatiserade industriella processanläggningar
  • driftsätta automatiserade industriella processanläggningar
  • arbeta med analys, felsökning och säkerhet inom industriella processer och anläggningar

Studieupplägg och behörighet

Start: September 2023
Ansök: 1 februari – 17 april
Längd: 2 år
Studieform: Platsbunden i Arvika
Studietakt: Heltid
YH-poäng: 415
Grundläggande behörighet: –
Särskild behörighet: –