fbpx

Instrumentingenjör (satellit)

Vill du arbeta kreativt och praktiskt med problemlösning och utveckling av processer? Som instrumentingenjör designar, optimerar, testar och underhåller du produktionssystem, processer och anläggningar. Under utbildningen får du ett kontaktnät i branschen och lär dig allt från processdesign till programmering av styrsystem. Utbildningen går att läsa både i Göteborg och Arvika.

Vad gör en instrumentingenjör?

Som instrumentingenjör arbetar du med att skapa och upprätthålla hög prestanda, mätnoggrannhet och produktivitet i processanläggningar. I rollen kommer du arbeta med både projektering, kravställning och framtagning av specifikationer och ritningar för processanläggningar, fältinstrument samt el- och styrkomponenter. Du kommer även arbeta i fält med förebyggande- och avhjälpande underhåll, driftsättning, felsökning och kalibrering av mätutrustning.

Rollen innefattar många olika arbetsuppgifter och passar dig som är kreativ, analytisk och som tycker om att lösa problem. Som instrumentingenjör samarbetar du med många andra yrkesroller och din arbetsplats är både på kontor och ute på anläggningar.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter utbildningen kan du jobba som instrumentingenjör, instrumenttekniker, processingenjör eller styr- och reglertekniker. Din framtida arbetsplats kan till exempel vara inom process-, kraft-, energi- och tillverkningsindustrin, eller hos teknikkonsulter.

Om utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat att

  • Utifrån en kravspecifikation, dimensionera och projektera moderna industriella automatiserade processanläggningar
  • programmera styrsystem/PLC och DCS
  • planera och utföra provning och testning av automatiserade industriella processanläggningar
  • driftsätta automatiserade industriella processanläggningar
  • arbeta med analys, felsökning och säkerhet inom industriella processer och anläggningar

Lia (Praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Studieupplägg och behörighet

Start: September 2024
Ansök: 1 februari 2024 – 17 april 2024 (preliminärt)
Längd: 2 år
Studieform: Platsbunden i Arvika
Studietakt: Heltid
YH-poäng: 415
Grundläggande behörighet: Gymnasieexamen eller motsvarande
Särskild behörighet: Svenska 2, Matematik 2, Praktisk ellära 1 eller Fysik 1

Tryck här för att läsa mer om utbildningen och kursutbudet