fbpx

Yrkeshögskolan i Arvika ansöker om sju nya yrkesutbildningar!

 

I Arvika Nyheter kan man läsa följande artikel gällande vår Yrkeshögskola!

 

”Här är utbildningarna som kan komma till Arvika

 

Yrkeshögskolan i Arvika ansöker om sju nya yrkesutbildningar med start hösten 2021. Bland annat utbildning för digitaliseringsledare inom välfärden samt kvalificerad solelsinstallatör.

 

– Målet är att bli Värmlands bästa yrkeshögskola, säger Birger Pettersson Wiik, verksamhetschef på Arvika Näringslivscentrum.

 

Foto: Linus Carle

 

Arvika Näringslivscentrum gör nu en satsning på Yrkeshögskolan i Arvika genom att ansöka om sju yrkesutbildningar med start hösten 2021. Utbildningarna de söker är Energitekniker Byggnad – som har körts i flera år – Digitaliseringsledare inom välfärden, Kyl- och värmepumpstekniker samt Kvalificerad solelsinstallatör som i så fall anordnas i samarbete med Glava Energy Center.

 

Därtill ansöker man om tre utbildningar tillsammans med andra yrkeshögskolor. Det är utbildningarna Produktionstekniker i samarbete med Yrkeshögskolan i Köping, Automationstekniker i samarbete med yrkeshögskolan i Göteborg samt IoT i samarbete med KyH samt Scaaler IoT Labs som huserar i ANC-huset.

 

– Vi gör en ansträngning för att utveckla vår yrkeshögskola, säger verksamhetschefen Birger Pettersson Wiik.

 

Utbildningen digitaliseringsledare inom välfärden riktar sig till personal som redan jobbar inom vård och omsorg. En utbildning som ligger i tiden, menar Pettersson Wiik, då den demografiska utvecklingen innebär ökade kostnader för välfärden. För att klara den utmaningen måste kommunernas arbete effektiviseras – och digitaliseras.

 

– Politiker har i många år pratat om att vården behöver digitaliseras, så då skapar vi en utbildning för att stötta vårdpersonalens kompetens och för att kunna införa nya digitala instrument som underlättar för vårdtagare och sparar pengar, säger han.

 

Tanken är att den utbildningen ska vara på 50 procent.

 

– Så att man kan fortsätta jobba halvtid. Förhoppningen är att utbildningen ska ge en karriärkick – ett nytt jobb med högre lön inom samma arbetsområde.

 

Också solelsinstallatörsutbildningen hoppas Birger Pettersson Wiik mycket på.

 

– Den ordnar vi i samarbete med Glava Energy Center som finns i våra lokaler. De besitter en oerhörd kompetens i en marknad som ökar kraftigt.

 

Det är myndigheten för Yrkeshögskolan som beviljar eller nekar ansökningarna. Svar väntas komma i januari. Det är dock inte helt enkelt att få en ansökan beviljad. Historiskt sett beviljar myndigheten omkring 30-40 procent av ansökningarna.

 

– Men eftersom många människor är friställda på grund av covid-19 så kanske det beviljas mer. Men det måste samtidigt vara hög kvalitet på utbildningarna.

 

Yrkeshögskolan i Arvika har inför sina ansökningar stämt av med företag och offentlig sektor vilka kompetenser de efterfrågar nu och i framtiden.

 

– Ja, vi har gjort en gedigen analys för att kolla hur behovet är för utbildningarna, säger Birger Pettersson Wiik.”

 

/Arvika Nyheter måndag 21 september 2020, Linus Carle