Hoppa till huvudinnehållet
Öppen för sen ansökan

Energitekniker

Är energi, teknik och klimatfrågor något som intresserar dig? Du kanske vill ha möjlighet att arbeta både på kontor och ute i fält? Då kan utbildningen Energitekniker vara perfekt för dig. Utbildningen genomförs i samarbete med Folkuniversitetet i Karlstad.

Utbildningen

I den här utbildningen fokuseras det på energieffektiva metoder för användande av energi i fastigheter. Den täcker allt från energianalyser, planering, projektering, dimensionering, installation och uppföljning av system, till kundkontakter och försäljning.

Under utbildningen får du insikt i olika uppvärmnings- och ventilationssystem, förståelse för deras funktioner, kunskap om att installera rätt teknik samt följa upp och analysera energianvändningen. Du kommer att lära dig att planera, projektera, justera och serva olika energieffektiva system. Du får även hantera elteknik, kyltekniska system, och styr- och reglerteknik.

Den här utbildningen har utvecklats i samarbete med flera framstående aktörer inom branschen, inklusive producenter, fastighetsbolag samt installations- och serviceföretag. Bland dessa partners finns Thermia AB, Swegon, Klimat och VVS-teknik AB, Caverion, och Arvika Fastighets AB.

Vad arbetar du med?

Dina färdigheter kring effektiv energianvändning i fastigheter kommer ge dig en efterfrågad kompetens med mängder av möjligheter. Möjliga arbetsplatser inkluderar entreprenadföretag, konsultföretag och kommuner. Du kan exempelvis arbeta inom områden som ventilation, uppvärmning och kylning, energianalyser, projektering, eller som rådgivare, styr- och reglertekniker, energikonsult eller som säljare av energieffektiva system.

LIA – Lärande i arbete

En stor del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA), vilket innebär totalt 24 veckors praktik på olika företag. Under LIA-perioden får du möjlighet att vidareutveckla dina praktiska färdigheter, och koppla samman teori och praktik. Det är här dina färdigheter testas i en verklig arbetsmiljö, och du får även möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtida anställningar.

Studieupplägg och behörighet

StartAugusti 2024
Ansök1 mars - 15 april
Längd80 veckor (cirka två år)
StudieformPå plats i Arvika och Karlstad
Antal platser25
StudietaktHeltid
YH-poäng400
Grundläggande behörighetGymnasieexamen eller motsvarande
Särskild behörighet-

 

Mer information

Fem poäng motsvarar en veckas heltidsstudier

Affärsmannaskap och kommunikation15 YH-p
Arbetsmiljö säkerhet5 YH-p
Byggnader, byggfysik, CAD35 YH-p
Elkunskap20 YH-p
Energianalys30 YH-p
Entreprenadjuridik10 YH-p
Examensarbete15 YH-p 
Fastigehtsautomation 1-250 YH-p
Kyl- och värmepumpsteknik20 YH-p
LIA 1-2-3110 YH-p
LIA 240 YH-p
Projektkunskap10 YH-p
Ventilationsteknik35 YH-p
Värmeteknik injustering35 YH-p

Du kan bli antagen till Yrkeshögskolan trots att du saknar formell behörighet. Vi värderar dina faktiska kunskaper. Är du osäker på om du uppfyller kraven på behörighet kan du kontakta oss angående eventuell validering/komplettering. Tveka inte att kontakta Peo Filipsson på peo.filipsson@aanc.se eller 070–220 95 25.

Du har möjlighet att komma in med kompletteringar gällande betyg och arbetsgivarintyg löpande efter att du skickat in din ansökan. Vi handlägger din ansökan först när den är komplett med kopior av åberopade handlingar.

Kontakta oss

Peo Filipsson

Chef för Yrkeshögskolan
0702-20 95 25
peo.filipsson@aanc.se