Hoppa till huvudinnehållet

Automationsingenjör – Mekatronik

Vill du arbeta praktiskt och konstruktivt med problemlösning och utveckling av självstyrda system? Som automationsingenjör har du möjlighet att optimera, testa och underhålla automatiserade system, processer och anläggningar. Genom utbildningen kommer du att skapa ett omfattande nätverk inom branschen och få kunskaper som sträcker sig från konstruktionsberäkningar till programmering av datorsystem. Utbildningen går att läsa i Göteborg, Arvika och Årjäng.

Vad gör en automationsingenjör?

Mekatronik är en spännande kombination av mekanik och elektronik som återfinns inom nästan alla automatiserade teknikområden. Som automationsingenjör inom mekatronik kommer du att vara involverad i programmering, konstruktion, testning, underhåll och reparation av automatiserade och digitaliserade industrianläggningar samt automatiserade industriella elanläggningar.

Det här är ett mångsidigt arbete. Du kommer att utföra konstruktionsberäkningar och skapa ritningar, programmera datorsystem, installera mekaniska och elektriska komponenter, genomföra driftsättning och följa upp resultaten.

En betydande del av ditt arbete kommer att bestå av att analysera och felsöka program som styr processen. Du kommer att tillämpa kreativa lösningar för att lösa problem och dra logiska slutsatser genom att koppla samman olika delar av systemet.

Yrkesroll och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kommer du att vara kvalificerad för arbete som automationsingenjör, automationstekniker, processingenjör eller styr- och reglertekniker. Du kommer att ha jobbmöjligheter hos teknikkonsulter samt inom process-, kraft- och tillverkningsindustrin. Dessa sektorer erbjuder en mängd olika arbetsplatser där du kan tillämpa dina färdigheter och bidra till effektivitet och innovation inom automationsområdet.

Utbildningen

Under utbildningen kommer du att lära dig följande:

  • Planera och genomföra provning och testning av automatiserade industriella elanläggningar
  • Driftsätta automatiserade industriella elanläggningar
  • Dimensionera moderna industriella automatiserade elanläggningar med fokus på elkonstruktion, programmering och ritning av elscheman, baserat på specifika krav
  • Programmera styrsystem/PLC och HMI (Human Machine Interface)
  • Arbeta med analys och felsökning av processer och anläggningar
  • Delta i projektarbete och ha förmågan att leda mindre projekt
  • Dessa kompetenser kommer att ge dig en omfattande förståelse för automationsområdet och förbereda dig för att hantera olika uppgifter och ansvar inom industriell automation

Studieupplägg och behörighet

StartIngen planerad start
Ansök-
LängdTvå år
StudieformPlatsbunden i Arvika
StudietaktHeltid
YH-poäng415
Grundläggande behörighetGymnasieexamen eller motsvarande
Särskild behörighetSvenska 2, Matematik 2, Praktisk ellära 1 eller Fysik 1

LIA – Lärande i arbete

En hel del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA). Under LIA-perioden har du möjlighet utvecklar du dina praktiska kunskaper och kopplar samman teori och praktik. Det är här dina färdigheter testas i skarpt läge. Och det är här får möjlighet att knyta nyttiga kontakter inför framtida jobbmöjligheter.

Läs mer om utbildningen Automationsingenjör mekatronik på yrgo.se

Mer information

Fem poäng motsvarar en veckas heltidsstudier

Automationsprojekt25 YH-p
Databasteknik15 YH-p
Digitalteknik15 YH-p
Elkonstruktion30 YH-p 
Ellära och mätteknik20 YH-p
Elteknisk matematik20 YH-p
Examensarbete10 YH-p
Industriell elteknik30 YH-p 
Industriell IT/Digitalisering20 YH-p
Instrumentteknik15 YH-p
LIA 145 YH-p
LIA 285 YH-p
PLC och robotteknik20 YH-p
Programmeringsmetodik10 YH-p
Projektmetodik15 YH-p
Reglerteknik15 YH-p
Styrsystem25 YH-p



Saknar du förkunskaper kan du läsa en av våra kostnadsfria preparandkurser som går under våren. Sista anmälningsdatum är 17 april. Observera att du inte kan anmäla dig till preparandkurs om du gör en sen ansökan efter ordinarie ansökningsperiod.

Följande preparandkurser erbjuds för den här utbildningen:

Preparandskurs i Matematik 2

Preparandkurs i Praktisk ellära 1 och Fysik 1

Kontakta oss

Peo Filipsson

Chef för Yrkeshögskolan
0702-20 95 25
peo.filipsson@aanc.se