Att studera på distans innebär att du studerar självständigt och att du framförallt kommunicerar med lärare och studiekamrater via webben. Distansutbildningar ger dig större frihet men kräver också en hel del självdisciplin.
Hur fungerar det att studera på distans?
Planeringen lägger du själv upp för att kunna följa med i utbildningen. En utbildning på halvfart kräver att du studerar 20 timmar per vecka. Utbildningar på helfart motsvarar en arbetstid på 40 timmar per vecka.
En grundförutsättning för att kunna studera på distans är att du har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Detta för att du ska kunna ta del av allt kursmaterial som finns på lärplattformen, med det menas ett webbaserat "klassrum" där du pratar med kursare och lärare via video, chatt och forum. Läraren lägger upp text, bild, filmer och annat som du behöver för din kurs och genom videokonferens kan du vara med i till exempel gruppdiskussioner.
En webbkamera kan också vara ett användbart verktyg för grupparbeten, diskussioner och seminarium.
Med eller utan träffar
Distansutbildning kan se olika ut. Du kan läsa helt eller delvis på distans. Läser du en utbildning som är helt webbaserad behöver du inte resa till lärosätet eller lärcentrum under utbildningstiden. En annan form av distansutbildning kan innebära att du har obligatoriska träffar eller virtuella möten över nätet. Detta är en viktig faktor som kan avgöra hur väl en distansutbildning passar dig. Var noga med att se över vad som gäller för de utbildningar som du är intresserad av. Detta är en viktig faktor som kan avgöra hur väl en distansutbildning passar dig.
Är distansstudier något för mig?
Ta reda på så mycket du kan om distansutbildningen innan du börjar. Tänk igenom om du är tillräckligt motiverad. Ingen kontrollerar dig på samma sätt som i ett klassrum och du är mer utlämnad till din egen disciplin. Du behöver planera när du ska plugga.
Tips för att lyckas med studierna:
- Ta tag i studierna på en gång
- Ge plats åt studierna
- Utnyttja Lärcentrum