Hoppa till huvudinnehållet

Kommunal vuxenutbildning

Komvux är till för dig som vill studera i vuxen ålder. Du kan läsa kurser på grundläggande och gymnasial nivå, läsa svenska för invandrare, samt gå en yrkesutbildning. Även du som har särskilda behov. Du behöver alltid boka tid med en studie- och yrkesvägledare i samband med ansökan.

Utbildningen på Komvux motsvarar den som ges i grundskolan och gymnasiet. Däremot får du läsa mer självständigt och ta mer ansvar för dina studier. Det finns möjlighet att studera på heltid eller deltid. Du kan studera på skolan, på distans eller en kombination av dessa.

Tillsammans med en studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum går du igenom vilka ämnen du behöver läsa och i vilken takt. Det resulterar i en individuell studieplan som leder dig genom studierna.

Det finns några olika studiefinansieringsalternativ när du studerar på Komvux, till exempel studiehjälp, studiestartstöd och studiemedel. Du kan läsa mer om vad som gäller och vilket studiestöd du kan söka på CSNs hemsida.

Vem får studera på komvux?

Från och med den 1 juli det år du fyller 20 år har du möjlighet att påbörja dina studier på komvux. För att bli antagen till komvux krävs det att du är bosatt i Sverige och sakna de kunskaper som erbjuds inom utbildningen. Du behöver även vara folkbokförd i den kommunen du vill studera i. 

Kurskatalog start v12 2025 (pdf)

Itslearning

Edlevo

Litteraturlista mars 2025

 

 

Våra Komvux-utbildningar

Hand som håller i en penna
 

Grundläggande vuxenutbildning

Grundläggande vuxenutbildning motsvarar delar av den nioåriga grundskolan. Den riktar sig till den som inte har uppnått kunskapsnivån i den svenska grundskolan eller saknar motsvarande grundskoleutbildning…

Studenter som pratar
 

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning motsvarar gymnasieskolan. Här kan du kombinera fristående kurser så att det passar dina mål, till exempel om du behöver en gymnasieexamen för att få ett jobb eller för att kunna…

Svetsare
 

Yrkesutbildning

Yrkesutbildning vänder sig till dig som önskar omskola dig, förbereda dig för en framtida yrkesbana eller helt enkelt stärka din kompetens. Den här utbildningsnivån är jämförbar med den svenska gymnasieskolan.

Elever som studerar
 

Sfi – utbildning i svenska för invandrare

På Sfi får du grundläggande kunskaper i det svenska språket och kunskaper om det svenska samhället. Du lär dig tala, läsa och skriva, samt träna på att använda språket i vardagen och på arbetet. Utbildningen…

En hand skriver i ett block
 

Komvux som anpassad utbildning

Här finns utbildning för dig som är över 20 år och har behov av anpassad skolgång. Du ska ha en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada för att ha rätt att läsa på Komvux som anpassad…

Studievägledare anteckningar
 

Vägledningscentrum

Vill du påbörja dina studier och ta det första steget mot ditt nästa yrke? Genom personliga samtal med våra studie- och yrkesvägledare sätts du, dina intressen och egenskaper i fokus, och du får professionellt…

Mer information

Från och med 1 januari 2017 är det en rättighet att gå utbildningar inom Komvux (kommunal vuxenutbildning) för att bli behörig till högskola eller yrkeshögskola.

Rätten omfattar utbildningar inom Komvux på gymnasial nivå för att uppnå:

  • Grundläggande behörighet till högskoleutbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare
  • En eller flera särskilda behörigheter till högskoleutbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare
  • Grundläggande behörighet till yrkeshögskola
  • En eller flera särskilda kunskaper för utbildning på yrkeshögskola

Det är möjligt att läsa in en eller flera behörigheter och/eller särskilda kunskaper, dock endast en i taget. Grundläggande behörighet krävs innan det är möjligt att läsa in särskild behörighet alternativt särskilda kunskaper.

Det är hemkommunen som ansvarar för att erbjuda utbildning eller betala för den i annan kommun eller landsting. Om det finns flera alternativa utbildningar för grundläggande behörighet bestämmer hemkommunen vilken utbildning som ska erbjudas.

Läs mer om kommunal vuxenutbildning i skollagen

I vår studieverkstad finns möjlighet att utöver den lärarledda undervisningen arbeta självständigt eller studera tillsammans med kurskamrater. Du kan boka studierum med dator eller sitta i de öppna ytorna. Tillgång till datorer finns.

Studieverkstaden är öppen kl. 8.00–15.45.

Studieverkstaden är vissa tider även bemannad med lärare. Kontakta undervisande lärare för information om vilka tider som gäller.

Har du behov av specifik handledning, kontakta kursansvarig via It’s Learning.

Biblioteket finns i anslutning till studieverkstaden. Här finns möjlighet att låna böcker för dagens arbete men inte för hemlån.

För att låna hem skönlitteratur behöver man ha ett bibliotekskonto och, om man så vill, ett bibliotekskort kopplat till kontot. Det är samma konto som används på Stadsbiblioteket och andra bibliotek i Värmland. Du kan ansöka om ett bibliotekskonto hos Bibliotek Värmland eller på en blankett som finns i Studiebiblioteket.

Informaiton om bibliotekets öppettider finns på dörren.

Övriga tider kan kursansvarig lärare eller den lärare som finns i studieverkstaden låsa upp biblioteket.

Det kommunala biblioteket som finns i närområdet, på Kyrkogatan 39 A, har ett brett utbud som kan vara till stöd i dina studier.

Kontakta oss

Studie- och yrkesvägledare

För att boka ett möte med personlig vägledning, skicka ett e-postmeddelande till info.vlc@aanc.se
Expeditionstider för enklare frågor: Måndagar 10.00-12.00 och onsdagar 14:00-16.00

Administration

Telefontider: Måndag–torsdag kl. 9.00–12.00
Telefon: 0570–749 215