fbpx

Teknikcollege certifierar utbildningar vid ANC och Taserudsgymnasiet

Under torsdagen träffades styrgruppen för Teknikcollege Västra Värmland på Arvika Näringslivscentrum för att fira att fler utbildningar har certifierat i Arvika.

 

– Det är en kvalitetsstämpel. Ett kvitto på tydlig samverkan med näringslivet som är till stor nytta, säger Carola Bolmstedt, Regional processledare på Teknikcollege.

 

Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar, där kommuner utbildningssamordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på teknisk inriktade utbildningar. I Värmland är IUC Stål och Verkstad värdorganisation och man arbetar för att fler ska kunna och vilja utbilda sig inom industrin.

 

– Industrin är Värmlands största bransch inom näringslivet med cirka 17 000 anställda. Dessutom genererar en anställd inom industrin två ytterligare anställningar hos underleverantörer och liknande. Vi vill att fler ska upptäcka att det är värt att utbilda sig inom industrin, fortsätter Carola.

 

Under 2022 valde Arvika Näringslivscentrum att satsa på fler yrkesutbildningar via den kommunala vuxenutbildningen, även kallat Yrkesvux. Något som stod högt upp på listan var en utbildning riktad mot industrin. De har nu två industriutbildningar som båda blivit certifierade. På Taserudsgymnasiet har även El- och energiprogrammet – installationsinriktningen nu certifierats.

 

– Det känns extra kul att få certifiera in ytterligare program och inriktningar. Tillsammans skapar vi förutsättningar och engagemang för en bra utbildning och en god kompetensförsörjning till våra företag, säger Carin Hedengård, Gymnasiechef på Arvika kommun.

 

Inom Teknikcollege har Arvika och västra Värmland blivit ett gott exempel för sitt samarbete med företagen i att ta fram relevanta utbildningar som speglar företagens behov. Något man har arbetat fram över tid och som har gett goda resultat.

 

– Vi har 26 företag i Arvika, Eda och Årjäng som är med och bidrar med medel till detta samarbete mellan skola och näringsliv. Ett unikt samarbete som skapar mervärde för såväl företag som utbildningarna, säger Carin Hedengård, Gymnasiechef på Arvika kommun.