Hoppa till huvudinnehållet

Svensk-norskt samarbete banar väg för cirkulär ekonomi i Värmland

Ett stort projekt för att främja hållbar tillväxt och innovation i Värmland och norska Innlandet har beviljats stöd från EU-fonden Interreg Sverige-Norge.

På svensk sida leds projektet av Glava Energy Center i samarbete med Arvika Näringslivscentrum och Karlstads universitet. Projektet syftar till att stärka samarbetet över gränsen och hjälpa företag och organisationer att ställa om till cirkulära arbetssätt.

– Genom detta projekt kan vi kombinera styrkorna från två regioner och skapa nya möjligheter för företag och samhällen att växa på ett hållbart sätt. Det är ett viktigt steg mot att göra Värmland ledande inom cirkulär ekonomi, säger Magnus Nilsson, vd, Glava Energy Center.

Cirkulär ekonomi handlar om att skapa ett hållbart kretslopp där resurser används på ett smartare och effektivare sätt. Det omfattar inte bara material och produkter, utan även energi, kompetens och människors förmågor. Den cirkulära ekonomin ser till att produkter återanvänds, repareras, återvinns eller omvandlas – och att kunskap och kompetens utvecklas och används på nya sätt. Med cirkulär ekonomi kan företagens material- och produktflöden knytas ihop så att gamla produkter kan bli materialbas för nya, vilket också gör att företagen blir mer robusta och mindre känsliga för störningar i de globala leveranskedjorna.

Kartläggning och utbildning i fokus

Det treåriga projektet, som har namnet ”Interregional Circularity in Central Scandinavia”, är inriktat på att kartlägga cirkulära resurser i gränsregionen Värmland-Innlandet och skapa nya sätt att använda resurserna mer effektivt samtidigt som avfallet kan minska. Med ett starkt fokus på samarbete mellan akademi, företag och offentliga aktörer ska projektet:

  • Utveckla nya modeller för att analysera och förbättra cirkulära flöden inom material och energi.
  • Främja utbildning och kompetensutveckling för att stödja företag i omställningen till cirkulära affärsmodeller.
  • Stärka regionens attraktionskraft genom strategisk kommunikation och nätverkande.

På svensk sida är Karlstads universitet och Arvika Näringslivscentrum samarbetspartners.

– Vi ser detta projekt som en möjlighet att tillämpa vår forskning inom cirkulär ekonomi på verkliga utmaningar. Genom vår spetskompetens inom tjänsteforskning kan vi bidra till att utveckla de samarbetsstrukturer och affärsmodeller som behövs för att stärka regionens konkurrenskraft och bana väg för en hållbar övergång till cirkulär ekonomi, säger Håkan Spjuth, avdelningschef Grants and Innovation Office och koordinator för Akademin för smart Specialisering vid Karlstads universitet.

– Det här projektet ger oss en unik möjlighet att vidareutveckla våra befintliga utbildningar inom cirkulär ekonomi och ta fram nya, relevanta utbildningar som möter näringslivets behov. Genom att stärka kompetensen i regionen skapar vi förutsättningar för hållbar tillväxt och gör våra företag redo att leda omställningen till en cirkulär ekonomi, säger Andreas Slätt, projektkoordinator, Arvika Näringslivscentrum.

Gränsöverskridande samarbete är nyckeln

På norsk sida är det Vaager Innovasjon som leder projektet och det nära gränsöverskridande samarbetet mellan svenska och norska aktörer gör projektet särskilt unikt. Gränskommunerna på både svensk och norsk sida tillhör samma arbetsmarknadsområde. Att arbeta i två olika system och hitta egna lösningar är i värsta fall kontraproduktivt och resursslösande. 

– Samarbetet mellan Innlandet och Värmland är centralt för att möta gemensamma utmaningar och skapa nya lösningar. Genom att arbeta tillsammans kan vi nå längre än vad vi skulle göra var för sig. I det här projektet kan vi skapa ett mervärde genom att synliggöra och bättre nyttja cirkulära resurser på båda sidor av gränsen, säger Magnus Nilsson, vd, Glava Energy Center.

Fakta om projektet

Det treåriga projektet ”Interregional Circularity in Central Scandinavia” har en totalbudget på cirka 29 miljoner SEK, varav Interreg Sverige-Norge står för 60 procent. Projektet pågår mellan januari 2025 och slutet av 2027 och förväntas lämna ett starkt avtryck i gränsregionen Värmland-Innlandet. Målet är att skapa långsiktiga nätverk och verktyg som kan stödja fortsatt utveckling inom cirkulär ekonomi, även efter att projektet avslutats.

Kontakt

Kontakta oss för gärna för mer information om projektet och dess aktiviteter:

  • Magnus Nilsson, vd, Glava Energy Center. Telefon: 0707-92 87 28. E-post: magnus.nilsson@glavaenergycenter.se
  • Håkan Spjuth, avdelningschef Grants and Innovation Office och koordinator för Akademin för smart Specialisering vid Karlstads universitet. Telefon: 070-683 10 40. E-post: hakan.spjuth@kau.se
  • Andreas Slätt, projektkoordinator, Arvika Näringslivscentrum. Telefon: 072-203 19 31 och e-post: andreas.slatt@aanc.se 

Alla nyheter