Grönare gränsregion: Samarbete för sömlös utbildning och cirkulär ekonomi
Ett gränsöverskridande samarbete har inletts för att främja sömlös utbildning och cirkulär ekonomi i en grönare gränsregion
Igår träffades Arvika Näringslivscentrum, Fagskolen i Viken, Karlstads Teknikcenter och Kunnskapsbyen Lilleström för att konkret utforma en handlingsplan som adresserar de identifierade möjligheterna och utmaningar som finns för en gemensam ansats gällande en sömlös gränsöverskridande utbildning i Sverige och Norge med fokus på en "grönare gränsregion" och cirkulär ekonomi.
Ambitionen är att ta fram en gemensam förstudie, där ovan parter tillsammans ger sig i kast med att kartlägga behovet över gränsen för att etablera en starkare förståelse för vad som efterfrågas av näringslivet och utbildningsinstanser för att lyfta kompetens och utbildningstillbud. Kan vi tillsammans få till en kompetens som är likvärdig på båda sidor av gränsen börjar vi röra oss i rätt riktning runt utbildningsfrågor. Ovan berörda parter vill få till en starkare dialog mellan utbildningsinstitutioner och näringslivet över gränsen för att framåt säkerställa en tydligare kartläggning av kompetensbehovet.
Inger-Lise M. Nöstvik och June Enger från Kunnskapsbyen, samt Jonny Pettersen, Fagskolen i Viken berättar vidare:
Det här var en bra dag. För första gången kunde vi gemensamt styra agendan mot konkreta resultat. Nu ska Arvika Näringslivscentrum, Karlstads Teknikcenter, Fagskolen i Viken och Kunnskapsbyen i Lilleström ta fram en handlingsplan för en förstudie till Interreg Sverige-Norge. Med vårt gemensamma fokus på utbildning, näringsliv, grön omställning och cirkulär ekonomi siktar vi på att skapa en mer sömlös och hållbar gränsregion, säger dem.
Från svensk sida bekräftades samma känsla. Arvika Näringslivscentrums representanter från projektkontoret och YH kände en rejäl push framåt efter dagen som helhet, vilket också Karlstads Teknikcenter gjorde:
Vi måste etablera en tydlig förståelse för vilka utmaningar våra utbildningsinstitutioner står inför och försöka skapa ett sömlöst gränsöverskridande samarbete Vad fungerar idag, vad kan förbättras, och vilka gemensamma behov finns? Hur kan vi förenkla studentutbyten och möta näringslivets behov för att stärka kompetensen? Kan vi tag i en tydlig taktpinne för att säkerställa ovan diskussioner med ett hållbarhetsperspektiv för en grönare gränsregion, vill vi gärna bistå med det, säger Helena Söderholm, Nina Jareke och Andreas Slätt från Arvika Näringslivscentrum och Karlstads Teknikcenter.