fbpx

Intervju med Hanna från Digitaliseringsledare inom välfärdssektorn

Hanna fick jobb som chefssekreterare efter att ha studerat Digitaliseringsledare inom välfärdssektorn på Yrkeshögskolan i Arvika.

 

– Jag vet att det var därför!

 

För ett år sen startade utbildningen Digitaliseringsledare inom välfärdssektorn på Yrkeshögskolan i Arvika. Undersköterskor, vårdadministrationer och samordnare inom äldreomsorgen återgick till skolbänken för att få kunskaper om hur välfärdsteknologi, teknikutveckling och digitalisering kan användas som hjälpmedel och möjliggörare inom vård och omsorg.

 

– Vi behöver använda digitalisering som ett verktyg för att effektivisera vården. Vi kommer inte klara det med de resurserna och den rekryteringsbristen vi har idag. Det är viktigt att vi som dagligen arbetar i verksamheten och vet var den behöver effektiviseras besitter den här kunskapen, säger Hanna.

 

Utbildningen är framtagen för vårdpersonal och har som förkunskapskrav att man har yrkeserfarenhet inom vård & omsorgssektorn. Den läses på halvfart under 1 år. Hanna berättar att hon är väldigt nöjd med sin tid på Yrkeshögskolan.

 

– Vi har haft väldigt kunniga kursledare som alltid har varit närvarande och erbjudit extra hjälp. Vi har fått träffa många personer inom branschen och kunde därmed knyta kontakter som vi har nytta av idag, berättar Hanna.

 

Utbildningen ledde till nytt jobb
I slutet av utbildningen blev Hanna ombedd att söka ett jobb som chefssekreterare på Region Värmland. Efter endast en intervju fick hon jobbet som söktes av över 100 personer. Hanna är övertygad om att kunskapen hon fått med sig av utbildningen bidrog till att hon fick tjänsten.

 

– Jag vet att det var därför! Att jag är en kompetent administratör är naturligtvis grundläggande och utbildningen ger en extra spetskompetens som är värdefull i mitt nya jobb. Jag är redan i full gång och det händer massor i verksamheten. Jag kommer arbeta tillsammans med verksamhetschefen i området västra Värmland, berättar Hanna.

 

Framgångsrikt projektarbete
Som avslutande projekt gjorde Hannas grupp ett test av ett digitalt verktyg för videotolkning. I första hand används telefontolk när patienter behöver hjälp med språket. Hanna berättar att processen att få till en tolk vid ett läkarbesök innehåller många steg, mycket manuellt arbete i olika system och att det är väldigt tidskrävande.

 

– Vi lägger mycket tid på att hitta tolkar och kopiera och klistra in information mellan bokningssystemen. Vid återbud från tolk tillsätts inte en ny automatiskt utan vi måste ha koll på brevlådor och boka nya tolkar när vi får mejl om återbuden. Det händer att det till slut inte finns någon tolk tillgänglig, patienten skickas hem och en ny tid bokas med en ny tolk vilket kräver extra resurser och fler vårdmöten, berättar Hanna.

 

Programmet som Hannas grupp testade är redan upphandlat av Regionen men används i stort sett inte. Målet var att 70% av alla tolkbokningar på vårdcentralen där projektet utfördes skulle gå genom programmet. Den slutgiltiga siffran blev 92%, det blev väldigt uppskattat av personalen. Under användandet av programmet har inte ett enda besök behövts bokas om på grund av att tolk saknats eller att något har gått fel vid bokningen.

 

– Vi sparar så mycket tid! Vi är ofta väldigt pressade i vårt arbete. Kan det digitala ta bort det så är det fantastiskt. Det här är något som faktiskt fungerar och förenklar en process som är väldigt tung. När vi har bokat en tolk till patienten är bokningen klar i snitt under 17 sekunder. Om tolken lämnar återbud bokas en ny automatiskt, säger Hanna.

 

Varför skulle du rekommendera andra att söka utbildningen?
– För att bredda den egna kompetensen och ge möjlighet till utveckling i sin yrkesroll. Du är redan specialist på just ditt arbete och förstår vilka behov som finns och var digitalisering kan ge störst effekt. Digital kompetens ger dig dessutom verktygen du behöver för att aktivt kunna påverka, säger Hanna.

 

Vi önskar Hanna ett stort lycka till på nya jobbet!