fbpx

Årjäng satsar på studier: Två nya yrkeshögskoleutbildningar

Det står nu klart att Årjäng får två yrkeshögskoleutbildningar som startar i höst – Produktionstekniker och Automationsingenjör står på schemat för de nya studierna.

 

– Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda fler eftergymnasiala studier här i Årjäng, säger Birgitta Evensson, Kommunchef i Årjäng.

 

I Årjäng väljer man nu att starta yrkeshögskoleutbildningar. Denna studieform är utformad för att möta behoven och kraven från den lokala arbetsmarknaden genom att erbjuda utbildningar som är anpassade efter dess efterfrågan. Inom industrin är Produktionstekniker och Automationsingenjör två eftertraktade yrken. De nya utbildningarna kommer att utrusta studenter med de nödvändiga färdigheterna och kunskaperna för att arbeta med avancerad produktionsutrustning och automationslösningar.

 

– Att vi nu kan erbjuda utbildningar inom teknik- och ingenjörsområdet kommer stärka många företag och deras utveckling i Årjängs kommun. Vår förhoppning är att detta på sikt kommer tillföra mer av den kompetens som länge varit efterfrågad i kommunen, fortsätter Birgitta Evensson, Kommunchef i Årjängs kommun.

 

Samarbete med Yrkeshögskolan i Arvika och Camatec
Vid framtagandet av dessa utbildningar har man samarbetat med Yrkeshögskolan i Arvika, som också är ett lärosäte för utbildningarna. Produktionstekniker och Automationsingenjör ägs av yrkeshögskolorna Kompetenscenter i Köping respektive Yrgo i Göteborg. Utbildningarna är tillgängliga från andra lärosäten, inklusive Arvika och numera även Årjäng, genom satellitutbildning. Satellitutbildning är en undervisningsform där studenterna kan följa undervisningen digitalt från sitt lokala lärosäte.

 

Företaget Camatec i Årjäng kommer att tillhandahålla lokaler och erbjuda praktikplatser för de kommande studenterna. Camatec är en välkänd lokal arbetsgivare som har en stark koppling till utvecklingen i området. Genom samarbetet med Yrkeshögskolan i Arvika och genom att stödja utbildning i regionen, hoppas företaget kunna bidra till en ökad kvalificerad arbetskraft med eftertraktade kompetenser på arbetsmarknaden.

 

– Samarbetet med Yrkeshögskolan i Arvika och Camatec har varit mycket positivt. Vi ser fram emot fortsatt samarbete och kommer göra allt vi kan för att skapa de bästa förutsättningarna för de elever som utbildas här i Årjäng, berättar Birgitta Evensson, Kommunchef i Årjängs kommun.

 

För att få information om utbildningarna eller skicka in en ansökan besöker man Yrkeshögskolan i Arvikas hemsida. Där finns också kontaktuppgifter vid eventuella frågor.

 

Länk till Yrkeshögskolan i Arvika: https://aanc.se/yrkeshogskolan-i-arvika/
Länk till Camatec: https://www.camatec.se/