Distansstudier

Studenter har föreläsning via telebildAtt studera på distans innebär att lärare och studenter är åtskilda i tid och/eller rum. Distansutbildningar ger dig större frihet men kräver också av dig att ta större ansvar.

Hur fungerar det att studera på distans?

För att kunna genomföra dina studier behöver du  en dator med internetuppkoppling.  En webbkamera kan också vara ett användbart verktyg för grupparbeten, diskussioner och seminarium.

Obligatoriska möten

En distansutbildning kan antingen vara helt nätbaserad eller så kan obligatoriska möten ingå i utbildningen. Detta är en viktig faktor som kan avgöra hur väl en distansutbildning passar dig. Var noga med att se över vad som gäller för de utbildningar som du är intresserad av.

Utbildningens webbplats

Alla utbildningar har en egen hemsida. De flesta utbildningsanordnare använder sig av någon form av lärplattform. Det menas ett webbaserad ”klassrum” där kursdeltagare och lärare kommunicerar med varandra. På lärplattformen kan man utbyta dokument som tex. redovisningsuppgifter, prov och resultatlistor. Användarna av lärplattformen har tilldelats en personlig inloggning.

Är distansstudier något för mig?

För många kan det vara enda alternativet att studera på distans. Att kunna välja sin studiemiljö och sina studietider.

Lärcentrum

När man läser på distans så är man välkommen att använda Lärcentrum som studieplats.

Lärcentrum på Arvika Närinslivscentrum är avsedd för bland annat distansstudenter. Oavsett högskoleutbildning eller utbildningsanordnare (lärosäte) kan du utnyttja Lärcentrum.

På Lärcentrum träffar du andra studenter. Här får du tillgång till vägledning, lokaler och teknik du behöver som t ex datorer med Internet, videokonferens, kopiering och tentamensmöjligheter. Du kan även boka lokaler för grupparbeten och enskilda studier.

Vi vill även tipsa om en sida som heter distansutbildningar.se Där hittar du information om vilka utbildningar som finns på distans. Om du har frågor om hur man söker kan du maila på info.lc@aanc.se eller ring tfn 0570-749217.

Några ord från studenter

Lisa, Campusstudent på Karlstads universitet

”Lärcentrum är en plats där jag i lugn och ro kan fokusera på mina studier. Jag får inspiration att läsa på Lärcentrum, istället för att sitta ensam hemma med min studieångest.

Lokalerna är stora med tillgång till både grupprum och datorer. Hjälpsam personal som ställer upp när jag funderar på något och vill ha hjälp. Nära till restaurang när energin är slut. Tillgången till en studieplats även om kursen/programmet är på distans.

Jag brukar boka grupprum så jag kan sitta enskilt när jag studerar. Jag använder mig av datorer och sparar mina arbeten på min externa hårddisk. Jag har lånat studiematerial på Studiebiblioteket. Både böcker och annat som behövts till mina studier.”

Therese, studerar Grundlärare fsk åk 1-3 på distans

”Lärcentrum har väldigt stor betydelse för mina studier. Utan Lärcentrum hade jag inte kunnat studera.

All kurslitteratur finns eller skaffas vid behov, datorer till oss alla, mycket trevlig personal som hjälper till (lika glada varje gång). Jag kan jobba under tiden då skolan finns nära hemmet så jag slipper åka till Karlstad varje dag.

Service finns: personalen, studiebiblioteket och datorerna. För att lösa problem har jag fått hjälp av lärare på kommunala vuxenutbildningen.”

Sofia och Andreas studerar Grundlärare åk 4-6 på distans

”Lärcentrum har blivit väldigt viktigt för oss då vi läser på distans och sällan är på universitetet. Det har blivit som vår skola dit vi kan gå varje dag för att komma hemifrån och få studiero.

Fördelen är att komma hemifrån och få lugn och ro. Allt material som behövs för våra studier finns tillgängligt. Vi kan spara våra arbeten på datorerna för att fortsätta vid ett senare tillfälle.Trevlig personal som anstränger sig för att möta våra behov.

Studiebiblioteket, grupprum, datorer och videokonferenser är det vi huvudsakligen använder oss av.”